סטורג׳ דרופ הנסחרת בבורסה בת״א הפכה לציבורית לפני כשנה וחצי לאחר השלמת מיזוג לחברת מדיוי.
החברה העוסקת בפיתוח מערכות לאגירת אנרגיה דיווחה בתחילת ינואר על התקדמות למסחור עם מספר מו״מ לשיתופי פעולה משמעותיים ברחבי העולם.
על מנת להבין את הטכנולוגיה הייחודית של החברה ועד כמה היא קרובה לפריצה עסקית ומסחור שלה ערכנו שיחה עם המנכ״ל ומייסד החברה מר שי כהן.
שי שלום רב!
השלמתם את ההפיכה לחברה ציבורית לפני כשנה וחצי וזכיתם לעניין רב בשוק אך כגודל הציפיות המשקיעים נחלו אכזבות כשהחברה מאבדת מעל 90% מערכה,איך אתה מסכם את השנה וחצי האחרונות כמנכ״ל החברה?
סטורג’ דרופ הגיעה לעולם עם הבטחה מרכזית להביא טכנולוגיה פורצת דרך שתפתור את בעית אגירת האנרגיה , אתגר שבלעדיו המעבר לאנרגיה ירוקה , שמש , רוח, ומים לא יתאפשר. זה מה שהלהיב את המשקיעים ועורר ענין רב בחברה, בשנה וחצי האחרונה התמקדנו בפיתוח הטכנולוגיה ואני גאה לומר כי עמדנו באתגר הטכנולוגי ופיתחנו טכנולוגיה פורצת דרך והיא מודגמת כפי אמרת בנמל אשדוד, לצערי הגענו לשלב זה כאשר שוק ההון בכלל והשקעות בהייטק בפרט עברו זעזוע וחברות ה״חלום״ שעדיין אינן מראות הכנסות איבדו משווים,
עכשיו אנו מתמקדים במסחור ושיווק הטכנולוגיה ומצפים כי בתקופה הקרובה נוכל לדווח על הסכמים מסחריים בארץ ובחו״ל.
הפרויקט המשמעותי של החברה היה בנמל אשדוד בו הותקנה מערכת האגירה של החברה,הפרויקט זכה לביקור של בכירי עולם האנרגיה ושרת האנרגיה,מה תוכל לספר עליו?
בנמל אשדוד הוקם מתקן אגירה שפועל על בסיס הטכנולוגיה החדשה ועל בסיס הפטנטים שפיתחנו בו אנחנו מראים כי ניתן באמצעות הטכנולוגיה שלנו לדחוס אויר באמצעות מים ולהגיע ללחצים גבוהים ( מעל 80 בר) .הלחצים הגבוהים מאפשרים להגיע לצפיפות אנרגטית ונצילות גבוהה שמבטיחה כלכליות של האגירה כאשר הטכנולוגיה היא ירוקה לגמרי (אוויר ומים).
הפרויקט הוצג בברצלונה, ניו יורק ודובאי ועורר ענין רב ואנחנו נמצאים כרגע בשלב של מגעים עם קבוצות משמעותיות באירופה אסיה וארה״ב שעשויים להביא לפרויקטים מסחריים בחלק מהמקומות או שותפות בפיתוח תוך שילוב הטכנולוגיה שלנו עם טכנולוגיות זרות.
תוכל להסביר מה מייחד את הטכנולוגיה שפיתחתם בסטורג׳ למול המתחרים, מה הפוטנציאל שלה,במה היא תורמת ללקוחות ומה הסיכוי לקבל מענקים שיתמכו בהמשך הפיתוח ומסחור שלה?
הייחודיות של הטכנולוגיה שפותחה על ידי סטורג’ דרופ היא קודם כל בשימוש באלמנטים טבעיים (מים, אוויר) ללא צורך בחומרים מזהמים או מסוכנים.
הדחיסה של האוויר מתבצעת על ידי מים בתוך “בוכנה נוזלית” ללא בוכנות מכניות של מדחס רגיל. במילים אחרות, דחיסת הגז נעשית ע”י נוזל ולא כפי שמקובל כיום באמצעות חלקים מכניים הנעים במהירות גבוהה.
המערכת מבוססת על מרכיבים סטנדרטיים כמו משאבות, ברזי בקרה ,מכלי לחץ ועיקר החוכמה נעוץ באופן תפעול המערכת הבא לידי ביטוי בתכנה הייחודית שפיתחנו. ישנן חברות מתחרות שעוסקות באגירת אוויר דחוס אך בלחץ נמוך (אוגווינד עד 40 בר, הידרוסטור עד 60 בר), סטורג’ דוחסת ל 80 בר באשדוד ובמערכת המסחרית הראשונה הלחץ יגדל לכ 120 בר. הבדל נוסף, זה השימוש במדחס בוכנות הנוזל שפיתחנו שהראה חסכון אנרגטי משמעותי במערכת באשדוד. הפוטנציאל של הטכנולוגיה הוא אדיר ונותן מענה לשוק שבו סוללות לא יכולות להתחרות והוא אגירה למשך זמן ממושך מעל ל 10 שעות. בימים אילו, אנחנו פועלים לקבלת מענק ממשרד האנרגיה האמריקאי להקמה של מערכת בגודל של 1 מגה וואט שעה בשיתוף אחת המעבדות הלאומיות הגדולות של ארה”ב ואני מאמין שבחודשים הקרובים נענה בחיוב ונוכל לפרוץ בשוק האמריקאי.
מה האחוז נצילות הכולל שהמערכת שלכם מציגה כיום והצפי לעתיד?
נצילות המערכת בנמל אשדוד מגיעה לכ 60 אחוז בשל השימוש בציוד קטן (למערכת קטנה יש הפסדים גדולים יותר). במערכת הבאה שנקים (1 מגה וואט שעה הנצילות תהא בין 70 ל 80 אחוז).
לא מעט משקיעים שואלים-מה הבידול שלכם מהטכנולוגיה של אוגווינד?
אוגווינד אוגרת אוויר בלחצים נמוכים ( 40 בר ) ולכן נפח האגירה אצלם גדול יותר (פי 2). כמו כן, תהליך הדחיסה והפריקה של סטורג’ דרופ שונה לגמרי משל אוגווינד וניתן באמצעותו להגיע לנצילות גבוהה.
איזה סגמנטים בשוק סטורג׳ מתכוונת להתמקד ומה היתרון של הטכנולוגיה שלכם?
המיקוד שלנו הוא במתן פתרונות אגירה ליצרני חשמל ובעיקר יצרני אנרגיה ירוקה אבל במקביל נציע פתרונות למשתמשים שמחפשים פתרונות אגירה יעילים. סגמנט אחר שאנו ממוקדים בו הוא שיווקו של מדחס אויר שפותח על ידינו לטובת התעשיה אשר משתמשת היום בציוד לא יעיל ואנו מקווים שנוכל בקרוב להודיע על הסכם מסחרי ראשון.
נעבור לנושא שהכי מעניין את המשקיעים כיום-מסחור.
דיווחתם בתחילת ינואר ערב הנפקת כתבי האופציות על מספר עיסקאות משמעותיות הן של מדחסי אוויר למול תאגיד מזון גדול,הן של מערכת אגירה מול תאגיד יפני גדול והן למענקים תוכל לפרט לגבי העיסקאות וכמה אתם קרובים למעבר לביצוע שלהם?
- שוק האוויר הדחוס -מכירה ראשונה של מדחס אוויר יעיל לתעשייה ומכירת אוויר דחוס לפי צריכה. כאשר ההגיון העסקי שעומד מאחורי זה הינו:ההתקנה עלינו ומשתתפים חצי חצי בחסכון בחשמל למשך לפחות 15 שנה וכמובן עם חוזה תחזוקה מתאים כפי שמקובל בתעשיית המדחסים. אנחנו בשלב של דיונים מול מחלקת הרכש וכשנגיע להסכמה על התנאים נדווח לציבור.
- אגירת אנרגיה לייצור חשמל (תאגיד יפני) – ישנה כוונה מצד תאגיד יפני גדול לשלב את המערכת שלהם עם המערכת שלנו בנמל אשדוד, התכנון הוא שהפרוייקט יחל השנה ולאחר הצלחה הם מעוניינים לשווק ולייצר את המערכות שלנו במפעלים שלהם ביפן. אנחנו בעיצומו של תהליך בדיקת נאותות שלהערכתנו יסתיים בקרוב,כשנקבל תשובה רשמית כמובן נדווח לציבור.
- אגירת אנרגיה לייצור חשמל (ארה”ב) – פיתוח מערכת HYDROP בגודל של 1 מגה וואט שעה לשוק האמריקאי בשיתוף המעבדה הלאומית האמריקאית ORNL. הבקשה תוגש במרץ ובמאי נקבל תשובה. להערכת החברה הסיכויים לקבלת הפרוייקט גבוהים.
- אגירת אנרגיה לייצור חשמל (סין) – חתמנו על מזכר הבנות עם חברה סינית שאחד מלקוחותיה הינה חברת אנרגיה גדולה שמחפשת פתרונות אגירה בתקני ייצור החשמל שלה בסין. בכוונת הצדדים להקים מערכת בגודל של 5 מגה וואט שעה בסין. אנחנו עדיין בעיצומו של מו”מ עימם. בכוונתינו לנסוע לסין בקרוב ולראות כיצד ניתן לקדם עסקה.
- מערכת קירור (ספרד) – החברה חתמה של הסכם שיתוף פעולה עם חברת אגירת קור. בכוונת הצדדים לפתח מערכת אגירת קור המשלבת בין הטכנולוגיות בספרד. אל המאמץ הצטרפו 3 אוניברסיטאות ידועות בעולם, הפרוייקט המשותף (אם יאושר) ימומן ע”י האיחוד האירופאי. אנחנו בשלבים סופיים של כתיבת ההצעה ומאמין שנדע תוך חודשים ספורים האם יושג מימון עבור פרוייקט זה. הצלחה של פרוייקט זה משמעו פריצת דרך טכנולוגית משמעותית בעולם הקירור.
העולם נכנס בשנה האחרונה למשבר שהקשה מאוד על גיוס כספים עבור חברות,איך אתה מתכוון להתמודד עם כך והאם יש סיכוי שנראה שותף אסטרטגי חדש שמאמין בפעילות ויסייע במעבר למסחור?
ניצלנו לאחרונה את הכלי הציבורי כדי לגייס סכום שיאפשר לנו להשלים את התהליכים שאנחנו עמלים עליהם בימים אלו. להערכתי, הצלחה בחלק מהפרוייקטים תקל עלינו במשימת הגיוס הבאה והמעבר למסחור בשיתוף פעולה עם גוף מסחרי גדול שיסייע לחברה במכירת המוצרים.
האם אתם חושבים על ביצוע רישום לבורסת הנסד״ק בהמשך?
איננו בשלים כרגע למסחר בשתי בורסות. נשקול מהלך זה כשנתחיל למכור וכשנשתכנע שזה הדבר הנכון לטובת החברה. אך כפי שציינתי נושא זה אינו על הפרק כרגע.
תודה רבה ובהצלחה!
*אין לראות בכתבה המלצה לפעילות בני״ע.
*למועד פרסום הכתבה,הכותב מחזיק בני״ע של החברה בהיקף לא מהותי.
*הכתבה בשיתוף סטורג דרופ.