//
אלי נידם מנכ"ל שוהם ביזנס

סקטור האשראי החוץ בנקאי ספג טלטלה יחד עם פעילות המשק הישראלי שמראה ניצנים של חזרה לשגרה מאז תחילת המלחמה ב-7/10.

אחת החברות החביבות על המשקיעים בסקטור מבין החברות הנסחרות בבורסה בת״א הינה שוהם ביזנס שהציגה המשך צמיחה בפעילות בדו״ח האחרון הן בהיקף תיק האשראי לכ-888 מיליון שקלים והן ברווחיות עם תשואה להון של כ-25% בחישוב שנתי(נכון למועד הדו״ח האחרון 30/9).

החברה בולטת לחיוב גם באמון שרוכשת לה המערכת הבנקאית שאף הגדילה לה את מסגרות האשראי בעיצומה של המלחמה,וכן שוק ההון המקומי שהשתתף לאחרונה בגיוס אג״ח(סדרה ד׳,הרחבת סדרה) בהיקף של כ-41 מיליון שקלים.

פגשנו לשיחה מרתקת את מייסד החברה והמנכ״ל מר אלי נידם שמשתף על מה שקורה כיום בסקטור האשראי החוץ בנקאי ומסביר מדוע הוא מתמקד בעיקר בניכיון צ׳קים ולא פוזל למעבר למתן אשראי ארוך טווח, איך החברה התמודדה עם המשבר הנוכחי ובכובע שלו כיזם נדל״ן מה דעתו צפוי במהלך 2024 בשוק הנדל״ן הישראלי.

אלי שלום רב! אתה מזוהה כאיש מפתח בניהול החברה ורבים מהמשקיעים שואלים איך בונים את החברה מבחינת שדרה ניהולית שהיא תוכל להמשיך ולתפקד מבלי להיות תלויה בך כאיש מפתח?

אתחיל בכך שבגדול כבר היום החברה מבצעת את כל הליך החיתום מתחילתו ועד השלב הסופי,שלב האישור באופן עצמאי לפי הנהלים שהגדרנו והסטנדרטים שקבענו כך שברור לי שגם בלעדיי מי שייקח את המושכות אם וכאשר יקבל חברה מסודרת עם נהלים ברורים,קהל לקוחות קבוע ובלי הרבה הפתעות.

רואים מגמה בחברות האח”ב לצאת מניכיון צ׳קים לטובת  אשראי מגובה בטחונות. מה אתה רואה שהם מפספסים?

ראשית אציין שאני מכיר חברות נוספות שמעדיפות לעבוד בעיקר בניכיון שיקים ולא במתן אשראי מגובה נדל״ן,לדוגמה יעקב פיננסים הציבורית.

לדעתי מי שיודע לעבוד בניכיונות שיקים יעדיף להמשיך להתמקד בכך על פני מתן הלוואות מגובות מכמה סיבות.

מבלי להשוות את שוהם ליעקב פיננסים שבחרה לא להנפיק אג״ח,לי חשוב להיות נזיל כל הזמן מבלי להיות תלוי בגורם מממן חיצוני כמו הבנקים או האפשרות לצאת לגייס אג״ח באותה נקודת זמן.

מי שיציץ בתחזית הפרעונות שלו בדוחות הכספיים האחרונים יראה שבטווח של 60 יום אנחנו נפגשים עם 60-70 אחוז מהכסף וזה היתרון של שוהם על חברות אחרות.

זו הסיבה שהבנקים שהקשיחו עמדות בשיא המשבר במהלך המלחמה ולא הגדילו מסגרות לאף אחד,באו לקראתנו והגדילו לנו מסגרות אשראי כאות הצטיינות על תפקוד וניהול נכון של תזרים מזומנים וניהול מזומנים,ניהול עתיד וניהול מושכים וחייבים.

מנגד אשראי מגובה נדל״ן הוא בד״כ אשראי לטווח ארוך יותר,מה שמצריך ממני כמלווה להיות עם יתרת מזומנים גדולה מאוד בקופה מול החזרי אג״ח בהתאמה לטווחים ארוכים יותר של שנתיים וחצי שלוש ולא כמו היום שאני מחזיר כסף בפעימות כל שלושה חודשים ולכן אני מעדיף להתמקד בניכיונות שיקים.

 מאחר ושוק ההון מתמחר את החברה בחסר לעומת שוויה, האם המשך בייבק או אולי הצעת רכש יכולים לבוא בחשבון?

החברה קיבלה החלטה למסגרת מסוימת בזמנו על בייבק למניות ואג”חים.אנחנו בוחנים כל הזמן ובהתאם מקבלים החלטות מקצועיות, כשלדעתנו המחיר משתלם אז אנחנו כמובן נבצע וכשהוא לא משתלם אנחנו לא נבצע.

 בזמנו האג”ח של שוהם נסחר סביב 18-20 אחוז משהו שלא קשור למציאות, היום הוא נסחר סביב ה-8 אחוז כך שבנקודת זמן הזו זה פחות רלוונטי.

איך אתה רואה את שוק הנדל”ן בארץ כיום בכובע השני שלך שהוא במקביל גם יזם נדל״ן?

אני יכול לספר לך על 2 פרויקטים פעילים שלי שנשארו דירות למכירה בטירת הכרמל בשלושה מגדלים מתוך תשעה פרויקטים פעילים בעיר אני יכול להגיד לך שרק בשתי הפרויקטים הללו נמכרו מתחילת החודש עד היום 14 יחידות דיור, ואם אני משווה את זה לרבעון האחרון של 2023  באותם פרויקטים, נמכרו  4 דירות בלבד.

 זאת אומרת שאנחנו רואים את מגמה של  חזרה  לשוק של רוכשי דירות,אמנם אנחנו רואים אותם עד לרמה של 2.5 מיליון שקל ליחידת דיור, זאת אומרת שאנחנו עוד לא בדרגה השנייה, אנחנו עדיין במדרגה הראשונה, אבל ככה זה תמיד קורה במשברים – בהם  העשירון העליון/ היוקרה תמיד נפגעים ראשונים וגם מתאוששים אחרונים.

 רואים כרגע ניצנים של יציאה מהמשבר ואנחנו מבינים שמחיר הכסף הולך לרדת בהמשך לפעימה אחת של בנק ישראל שהפחית לראשונה  את הריבית ב0.25 אחוז, אז כמובן שהרוכשים חוזרים.

אם נפלח את הנתונים אני לא רואה עדיין  מבין הרוכשים שחזרו לשוק משקיעים, כלומר רוב גדול מבין אלו שרכשו אצלנו דירות הם משפרי דיור ואולי עשרה אחוז מתוכם הם משקיעים,אבל בהחלט השוק מתחיל להתאושש

.בנוסף, אני יכול לספר לך על פרויקטים אחרים למגורים בקבוצה שלי שנהנים מביקושים יפים.בפרויקט אחד נחתמו במהלך חודשיים 30 חוזים ויש 80 חוזים שמחכים לחתימה. זאת אומרת שהביקוש חוזר והוא בולט כאמור במיוחד בפריפריה, וברמות מחיר של עד 2.5 מיליון שקל,וכעת אנחנו מחכים לפעימה הבאה שנעלה עוד שלב

מעבר לכך אם אנחנו מדברים על הביצוע בנדל”ן אז כמובן שבעקבות הסגר שהוטל על הרשות הפלסטינית, יש פגיעה בביצוע, יש חוסר של עובדים פלסטינאים בענף הבנייה והנדל”ן וזה משפיע על לא מעט יזמים.אמנם זה לא משפיע ברמה של מאה אחוז,אני יכול להגיד לך שבפרויקטים שלי, יש לי פרויקטים שכלל לא נפגעו, יש לנו קבוצות סיניות וחברות סיניות שבונות לנו בפרויקט ויש גם קבוצות של קבלנים מקומיים שמשתמשים בכוח עזר פלסטינאי ושם אנחנו רואים שהתפוקה הגיעה ל-80 אחוז, אולי 85 אחוז אך עדיין זה לא זה וץאנחנו מבינים שמחיר הביצוע עלה ומחיר הביצוע ישפיע גם על העלות ועל מכירת הדירות, כמובן שזה יעלה את מחיר הדירות לפחות ברמה של עשרה אחוזים אבל גם הציפייה של היזמים וכמו שאנחנו רואים את זה ואנחנו רואים שיום אחרי המלחמה מחירי הדירות יעלו לשמיים.

איך אתה מרגיש את היחסי עבודה של החברה עם הבנקים מאז ה-7 לאוקטובר?

זה לא השפיע, כפי שאמרתי קיבלנו הגדלה של מסגרת האשראי.

מדוע שוהם מקפידה לשמור על קופת מזומנים לתשלומי אגח עתידיים וכמה ועד מתי?

בוא נאמר ככה, כשהאג”ח שלי נסחר ברמה של 20 אחוזים וכשראינו שסביבת הריביות הפחידה את המשקיעים הבנו שאנחנו צריכים לעשות איזשהו צעד חריג כדי להרגיע את המשקיעים שלנו במיוחד את מחזיקי האג”ח שלנו וקיבלנו החלטה בחברה לשמור על יתרות משיכה של לפחות שנה קדימה של פירעונות האג”ח שלנו וכל זאת עד שנוכל לצאת לגיוס, כרגע בסביבת הריביות שיש קשה מאוד ולא משתלם לצאת לסדרות חדשות אז זו החלטה שקיבלנו ועובדה שמהיום שהמשקיעים הבינו שאנחנו שומרים על יתרות לתשלום האג”ח, מחיר האג”ח השתפר משמעותית, וגם המנייה הגיבה בהתאם.

הייתה איזושהי אי הבנה בשוק ההון לאחר שבחרנו לנצל את ההקלה של הבורסה ולדחות את פרסום הדו״חות לסוף דצמבר וזה יצר פגיעה לא מוצדקת במניה.

הסיבה שאנחנו השתמשנו בהקלה הזאת היא בגלל שמנהלת הכספים שלנו אמא ל-2 ילדים קטנים, כשהקטן בן פחות משנה, ובעלה היה בצו 8 במילואים מהיום הראשון והיה קשה לה להתמסר כולה לעבודה כמו שהיא רגילה, אז החלטנו להשתמש בהקלה הזאת, והשוק פירש את זה כנראה בצורה לא נכונה וזה השפיע על המחיר של המניה.

אנחנו רואים ירידה באמון המשקיעים בסקטור האשראי החוץ בנקאי לאור מספר פרשיות שהובילו לקריסת חברות, איך לדעתך ניתן להחזיר את האמון של אותם משקיעים?

זה נכון. אנחנו הרגשנו את המגמה הזו, אבל לדעתי אם למשל חנן מור נכנס למשבר, החברה שלו היא חברה ציבורית ונסחרת אז האם צריך להכליל את כל חברות הנדל”ן? ודאי שלא!

 יש כאלה שמתנהלים באופן אחראי יותר ויש כאלה שמתנהלים עם פחות אחריות. כל מי שמבין וכל מי שחי את הכלכלה במדינה, ואני בטוח שבתי ההשקעות והאנליסטים  מבינים שאין מדינה עם כלכלה מתוקנת שיכולה להתנהל בלי אשראי חוץ בנקאי,אין דבר כזה.

אני יכול להבטיח לך שאם לא היו חברות של אשראי חוץ בנקאי בתקופות משבר כמו בתקופות מלחמה, קורונה ולמעשה  מה שמדינת ישראל עברה בשלוש השנים האחרונות אם לא הייתה פעילות עניפה של חברות אשראי חוץ בנקאיות המשק היה מקבל זעזוע חזק מאוד. חברות האשראי החוץ בנקאי יודעות להיות גמישות יותר ולקבל החלטות מהירות יותר.

 הפרוצדורה שלנו ושל המערכת הבנקאית שונה, אנחנו לא מחויבים לאותם הנהלים שהמערכת הבנקאית מחויבת, לדוגמא – אם לך יש נכס ששווה 4 מיליון שקל ואתה רוצה לשעבד אותו ורוצה לקבל בגינו מימון או הלוואת גישור, אצלי אתה יכול לקבל בתנאי שהשתכנענו שאנחנו נקבל את הכסף חזרה. למערכת הבנקאית אתה צריך להראות יכולת החזר, ויכולת ההחזר שלהם מתבססת אך ורק על ההכנסות שיש לך עכשיו והיו לך בעבר, או על הנכס אם הוא מניב או לא מניב ולפי השכירות שאתה מקבל עליו, זה יהיה המכפיל. זאת אומרת, אם המכפיל שלך בנכס יהיה 30 אחוז אז אתה תקבל רק 30 אחוז, כי הבנקים מחויבים לעבוד לפי ההנחיות של בנק ישראל,אצלנו זה מעט שונה, אנחנו יודעים להיות יותר מהירים, יותר אטרקטיביים בהעמדת המימון.

בשורה התחתונה אין לי ספק שבסוף הדרך כל המשקיעים או לפחות מרביתם יחזרו להשקיע בחברות האשראי החוץ בנקאי.

המשקיעים רואים שמדובר בחברות שיודעות להרוויח יפה מאוד גם בתקופות של משבר כלכלי וזה משהו שקורה לא רק בישראל אלא בכל רחבי העולם. בארה”ב החברות בתחום נסחרות במכפילים מטורפים ושם הכסף נמכר ברמות של 25% בשנה, וזה מקובל מאוד. פה הסקטור נסחר הרבה יותר זול והחברות לא מקבלות את השווי או את המכפיל שהן ראויות להיסחר בו לעניות דעתי.

*אין בנכתב המלצה לפעילות בני״ע המוזכרים או תחליף ליעוץ.נכון למועד כתיבת שורות אלו הכותב אינו מחזיק בני״ע. הכותב הינו נותן שירותים של החברה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

דילוג לתוכן